Brug for hjælp? Så besøg vores supportcenter
Virksomheder & Urmærker
Urindustrien er i konstant udvikling, og vi oplever indimellem, at urmærker bliver opkøbt af større selskaber. Disse større selskaber fungerer som moderselskaber eller koncerner, hvortil de typisk ejer flere forskellige brands herunder. Et selskab anses som værende et moderselskab eller en koncern, når selskabet ejer nok andele (typisk over 50%) i en anden virksomhed til at kontrollere ledelse og drift eller ved at påvirke eller vælge virksomhedens bestyrelse. Virksomheder der opererer under denne ledelse, betragtes som værende datterselskaber til moderselskabet eller koncernen. Et moderselskab og en koncern minder i høj grad om hinanden, men den største forskel er, at en koncern typisk vil udøve mere kontrol over deres datterselskaber end et moderselskab. Da dette også er tilfældet i urindustrien vil vi for god ordens skyld benytte betegnelsen koncern fremadrettet i dette indlæg.
De seneste par år er der sket nogle spændende ting i urindustrien. Blandt andet er Harry Winston blevet en del af Swatch Group, Kering opkøbte Ulysse Nardin, og både Citizen Group og Citychamp gjorde deres vej ind i den schweiziske urverden.
Vi vil i dette indlæg introducere de væsentligste koncerner i urindustrien, samt hvilke datterselskaber eller brands, de hver især ejer. Der vil uden tvivl være nogle overraskelser i forhold til hvilke koncerner, der ejer hvilke brands, og det vil med garanti være spændende læsning for enhver, der er har en nysgerrighed og interesse for ure og brands.
Mærkegrupper
Swatch Group
Swatch Group er en schweizisk fabrikant af ure og smykker. Koncernen, der er baseret i Bienne, Schweiz, er det største selskab i urindustrien. Koncernen blev grundlagt i 1983 med fusionen mellem ASUAG og SSIH. Formålet var at begynde at producere kvartsure, da den såkaldte “kvarts-krise” på daværende tidspunkt truede den traditionelle schweiziske urindustri. ASUAG, kort for “Allgemeine Schweizerische Uhrenindustrie AG” var den største koncern i den schweiziske urindustri og blev oprettet med hjælp fra den schweiziske regering og de schweiziske banker, som et svar på krisen forårsaget af den store depression i 1931. SSIH var en tidligere koncern, der ejede Tissot, Omega og Lemania. Disse to selskaber fusionerede altså i 1983 efter pres fra de schweiziske banker, og det dannede grundlaget for det vi i dag kender som Swatch Group.
Swatch Group har sidenhen opnået imponerende vækst, og beskæftiger i dag omkring 36.000 mennesker fordelt over 50 lande. Koncernen er desuden blevet et børsnoteret selskab, hvilket betyder, at man kan købe aktier i selskabet.
En væsentlig strategi for koncernen har været fusioner og opkøb af andre brands. Dette har resulteret i, at Swatch Group i dag ejer hele 18 brands, inklusiv deres eget mærke Swatch. Udover deres eget mærke, ejer koncernen følgende brands: Breguet, Blancpain, Glashütte Original, Harry Winston, Jaquet Droz, Omega, Léon Hatot, Longines, Rado, Union Glashütte, Tissot, Calvin Klein, Balmain, Certina, Mido, Hamilton og Flik Flak.
Breguet er det dyreste brand på listen, mens Omega er dét brand, der genererer størst omsætning. Omega er tilmed det tredje største schweiziske urbrand. Swatch Group anses som den mest magtfulde koncern i den schweiziske urindustri på grund af de mange komponentproducenter, som Swatch Group ejer. Deres magtfulde position skyldes især deres urværks produktionsselskab, ETA, der er den største leverandør af urværker til den schweiziske urindustri. De har blandt andet samarbejder med flere af de øvrige store koncerner i urindustrien, herunder LVMH og Richemont, hvor flere af deres dertilhørende brands anvender ETA som urværk i deres ure.
Richemont
En anden stor og magtfuld aktør på markedet er schweiziske Richemont. Richemonts gunstige position på markedet skal tilskrives, at de primært ejer high-end/luksusbrands. Richemont ejer A. Lange & Söhne, Baume & Mercier, Cartier, IWC, Jaeger-LeCoultre, Montblanc, Officine Panerai, Piaget, Roger Dubuis, Vacheron Constantin og Van Cleef & Arpels. Cartier er uden tvivl dét brand, der bidrager mest til Richemonts samlede omsætning i ur - og smykkeindustrien.
LVMH
Swatch Group og Richemont er de største selskaber i urindustrien, men LVMH er ikke langt bagefter. LVMH opstod i 1987, da modehuset Louis Vuitton fusionerede med Möet Hennessy. Möet Hennessy opstod desuden også på baggrund af en fusion mellem champagneproducenten Möet & Chandon og cognacproducenten Hennessy i 1971. Koncernen går derfor i dag under det fulde navn LVMH Möet Hennessy Louis Vuitton, og har hovedsæde i Paris, Frankrig. LVMH har en lang række datterselskaber i forskellige brancher, herunder i spiritus, kosmetik - og modebranchen.
Ud af koncernens mange datterselskaber, befinder syv af disse sig i urindustrien. Disse brands lyder som følger: Bulgari, Chaumet, Fred, Hublot, TAG Heuer, Zenith og Tiffany & Co. LVMH er konstant på udkig efter muligheder for at udvide deres portefølje af urbrands. Det seneste brand i rækken af opkøb blev således det amerikanske brand Tiffany & Co, som LVMH købte for 15.8 milliarder dollars i 2021. Koncernens største urbrand er TAG Heuer, der er et af de mest sælgende schweiziske brands.
Kering Group
Næste på listen er Kering, der ligeledes har hovedsæde i Paris, Frankrig. Koncernen blev grundlagt i 1963 af Francois Pinault, og beskæftiger i dag op mod 38.000 mennesker. Kering har en lang række luksusbrands under sit ejerskab, og Gucci udgør en stor del af selskabets totale omsætning. Kering har de seneste år haft stor fokus på at udvide deres portefølje af urbrands. Det seneste brand i rækken blev Ulysse Nardin, som Kering erhvervede i 2014. I dag ejer Kering Group således disse brands: Boucheron, Girard-Perregaux, JeanRichard, Gucci og Ulysse Nardin.
Fossil Group
Amerikanske Fossil Group, Inc. er en børsnoteret koncern, der blev grundlagt i 1984 af Tom Kartsotis. Koncernen har hovedsæde i Richardson, Texas, USA. I urindustrien har Fossil stor magt og tilstedeværelse, specielt når det kommer til modeure.
Fossil producerer og designer ure under deres eget brandnavn, Fossil. Koncernen ejer endvidere Relic, Michele, Zodiac, danske Skagen samt deres seneste erhvervelse Misfit, som de opkøbte for 260 millioner dollars i 2015. Efter stor succes med koncernens egne mærker, har Fossil desuden sikret sig licensrettigheder til fremstillingen af ure for en række licensgivere, herunder Adidas, Burberry, Diesel, DKNY, Michael Kors, Tony Burch, Marc Jacobs, Emporio Armani, Armani Exchange, Kate Spade og Karl Lagerfeld. Koncernen står ud over fremstillingen også for design og distribution af størstedelen af disse mærker.
Mens de fleste af Fossil Groups mærker indeholder japansk kvartsurværk, har de for nyligt gjort deres indtog på det såkaldte “Swiss-made” marked. Dette skete ved introduktionen af Fossil Swiss, som er en serie af Fossil ure med kvarts og mekaniske urværker produceret af en af Fossil Groups datterselskaber med lokation i Ticino, Schweiz. Koncernen har sidenhen også introduceret en Swiss-made serie til mærket Emporio Armani.
Citizen Group
Japanske Citizen Group er en anden stor, multinational koncern, der blev grundlagt i 1930 af japanske og schweiziske investorer. Koncernen har hovedsæde i Tokyo, Japan, og beskæftiger på verdensplan i dag op mod 22.000 mennesker. Citizen har haft stor succes med deres eget mærke, Citizen, som revolutionerede urindustrien med deres Eco-Drive teknologi, da den første gang blev introduceret til markedet i 1995.
Udover deres eget brand, ejer koncernen følgende brands: Angelus, Frédérique Constant, Campanola, Arnold & Son, Ateliers de Monaco, Alpina og Bulova. Citizen opkøbte i 2008 amerikanske Bulova for 250 millioner dollars, hvilket yderligere har bidraget med at cementere koncernens position som en af de allerstørste koncerner i urindustrien.
Udover deres færdige ure, er Citizen også en væsentlig leverandør af kvartsurværker, som fremstilles af deres anerkendte urværksafdeling, Miyota.
Seiko Group
En anden japansk koncern med hovedsæde i Tokyo, Japan, er Seiko. Seiko er med sin grundlæggelse i 1881 et af de ældste selskaber i urindustrien. Seiko er særligt kendt for at have introduceret verdens første kvartsur, Seiko Quartz Astron, til markedet i 1969, hvilket mærkede begyndelsen på den såkaldte kvartsrevolution.
Seiko laver mange typer ure, men adskiller sig især ved selv at producere alle komponenterne til både deres kvarts - og mekaniske ure. Seikos eget brand er et populært valg blandt mange, men koncernen ejer derudover også følgende brands: Pulsar, Credor, Lorus, Alba og Orient. Ligesom det var tilfældet med Citizen, så agerer Seiko ligeledes som en væsentlig leverandør af urværker til andre brands i urindustrien.
Movado Group
Movado er en amerikansk koncern, hvis rødder fører tilbage til La Chaux-de-Fonds, Schweiz, hvor koncernen blev grundlagt i 1881. Navnet Movado betyder “altid i bevægelse”, og koncernen oplever i særdeleshed succes på markedet for modeure.
Movado ejer på nuværende tidspunkt deres eget brand Movado samt Ebel, Concord og det relativt nystartede brand MVMT. MVMT blev det nyeste brand i selskabets portefølje, efter Movado i 2018 opkøbte MVMT for 100 millioner dollars. Herudover har Movado licensrettigheder til fremstillingen af ure for en række licensgivere: Coach, Hugo Boss, Juicy Couture, Scuderia Ferrari, Lacoste, Hugo Boss, Olivia Burton og Tommy Hilfiger. Omkring halvdelen af koncernens omsætning kommer fra netop disse licensaftaler.
Timex Group
Timex Group er baseret i Middlebury, Connecticut, USA, med dertilhørende afdelinger fordelt ud over Amerika, Europa og Asien. Der er altså tale om en stor koncern, som på verdensplan beskæftiger omkring 7.000 mennesker.
Koncernen er især kendt for deres eget mærke Timex. Ydermere har de indgået licensaftaler med følgende brands: Nautica, Opex, GC, Versus, Salvatore Ferragamo og Versace. De to sidste brands, Salvatore Ferragamo og Versace, adskiller sig fra de øvrige brands ved, at de vil være at finde i en lidt dyrere prisklasse.
Festina Group
Festina Group blev stiftet i 1902 af Stüdi familien i La Chaux-de-Fonds, Schweiz. I dag er koncernen til stede i mere end 90 lande fordelt på 5 kontinenter, og har med mere end 5 millioner solgte ure om året fået etableret sig som en anerkendt, veletableret magtfaktor i urindustrien.
Festina blev i 1985 købt af den spanske forretningsmand Miguel Rodríguez, og koncernen har i dag hovedsæde i Barcelona, Spanien, mens dens vigtigste produktionscentre er lokaliseret i både Spanien og Schweiz.
Festinas brands inkluderer: Festina, Candino, Jaguar, Perrelet, L.Leroy, Lotus og Calypso. Jaguar og Calypso er baseret på licensaftaler, som tillader Festina at producere, designe og distribuere disse brands. Størstedelen af de brands Festina ejer sælges i mellemprisklasserne, mens to af deres brands, L.Leroy og Perrelet, er at finde i de lidt dyrere prisklasser. Herudover ejer Festina Soprod, der er et datterselskab til Festina, hvis funktion er at fremstille urværker og øvrige komponenter til en række schweiziske urmærker.
Franck Muller Group
Sammenlignet med størstedelen af øvrige koncerner på listen, er Franck Muller en noget nyere koncern. Franck Muller blev grundlagt i Geneve, Schweiz i 1992 af Franck Muller. Franck Muller imponerede hurtigt ved at skabe sofistikerede, komplicerede og unikke ure, som andre veletablerede, high-end mærker, såsom Patek Philippe og Vacheron Constantin, endda havde svært ved at efterligne.
Franck Muller er sidenhen blevet et populært valg blandt berømtheder, særligt atleter, skuespillere og sangere, grundet urenes helt unikke designs, samt brandets symbol på status og rigdom. Det er derfor ikke overraskende, at Frank Muller’s eget brand, Franck Muller, udgør størstedelen af koncernens omsætning.
De øvrige af koncernens brands er blevet erhvervet i det seneste årti og inkluderer følgende brands: Pierre Kunz, Rodolphe, Martin Braun, Barthelay og Pierre Michel Golay. Derudover har de i øvrigt licensaftaler med Smalto Timepieces og Roberto Cavalli, som tillader koncernen at producere, designe og distribuere disse brands.
Citychamp Group
Citychamp, der tidligere gik under navnet China Haidian, er en kinesisk koncern med hovedsæde i Hongkong, Kina. Koncernen har med sin grundlæggelse i 2005 på relativt kort tid formået at skabe sig et navn på den internationale scene i urindustrien. Dette skyldes, at koncernen har investeret stort i schweiziske urmærker siden 2011. For netop i 2011 erhvervede de sig deres første schweiziske brand, Eterna. De fortsatte derefter med opkøbet af schweiziske Corum i 2013, samt engelske Dreyfuss Group i 2014, som blandt andet ejede Rotary. Det tyder derfor på, at Citychamps ambitioner er større end blot det kinesiske marked, og at koncernen er i fuld gang med for alvor at etablere sig på det internationale marked.
Citychamp ejer i dag følgende brands: Corum, Eterna, Ebohr, Rossini, Codex, Rotary, Dreyfuss & Co. samt J&T Windmills. Citychamp har med mærkerne Ebohr og Rossini en yderst stærk position på det kinesiske marked.
Øvrige virksomheder
Breitling
Breitling blev grundlagt af Léon Breitling i 1884 i Saint-Imier, Schweiz. Virksomheden har i dag hovedsæde i Grenchen, Schweiz, og er særligt kendt for at fremstille high-end ure i høj kvalitet med yderst præcise kronometre. Breitling ejes af CVC Capital Partners, der er en stor kapitalfond og investeringsrådgivningsselskab.
Rolex
Rolex er formentlig et brand, de fleste mennesker kender eller som minimum har hørt om. Rolex er siden sin grundlæggelse af Hans Wilsdorf og Alfred David i London i 1905, blevet synonym med status, kvalitet og luksus. Trods sin oprindelse i London, England, har Rolex i dag hovedsæde i Schweiz’ næststørste by Geneve. Rolex anses i dag som værende det største luksus urbrand i verden.
I forhold til ejerskabet af virksomheden, så forholder det sig en smule anderledes, end med de hidtil nævnte brands på listen. Rolex er nemlig ikke ejet af et større selskab, ej heller af en stor kapitalfond eller lignende. Moderselskabet til Rolex er derimod ejet af den private Hans Wilsdorf Foundation. Dette initiativ blev istandsat af Hans Wilsdorf, kort efter hans kones død i 1944. Formålet hermed var at sikre sig, at en del af virksomhedens indtjening skulle gå til velgørenhed. Eftersom Hans Wilsdorf Foundation ejer Rolex, betyder dette dog også, at der ikke foreligger nogle krav om, at Rolex betaler selskabsskat. Dog siges det, at Rolex, blandt en masse andre ting, har givet to boliger til sociale institutioner i Geneve, hvor virksomheden er baseret.
Rolex har desuden et datterselskab, Tudor, der ligeledes producerer luksus ure. For god ordens skyld, så skal det slås fast, at selvom Tudor er et datterselskab til Rolex, er det i bund og grund også Hans Wilsdorf Foundation, der ejer Tudor, eftersom de jo ejer Rolex.
Apple
En af verdens absolut største virksomheder i dag, er amerikanske Apple, Inc. Efter sin grundlæggelse af Steve Jobs, Steve Wozniak og Ronald Wayne i 1976, har Apple formået at vokse sig så store, at de i dag anses som én af de “5 store” virksomheder i USA, sammen med Microsoft, Facebook, Amazon og Google. Apple har i dag hovedsæde i Cupertino, Californien, USA, og beskæftiger helt op mod 147.000 mennesker.
Efter stor succes med deres computere, iPods, iPhones og iPads, introducerede Apple deres første smartwatch i 2014. Siden da har de udbudt flere, forbedrede udgaver af det oprindelige ur. Apple, Inc. er selvejende, og Apple watches har med deres stigende popularitet været med til at revolutionere urindustrien.
Audemars Piguet
Audemars Piguet er en schweizisk urproducent, der producerer luksus ure i høj kvalitet. Virksomheden med hovedsæde i Le Brassus, Schweiz, blev stiftet af Jules Louis Audemars og Edward Auguste Piguet i 1875 i Vallée de Joux, Schweiz. Audemars Piguet er et højt anset brand i urindustrien, der især er blevet berømte for deres Royal Oak serie, som de introducerede til markedet i 1972.
Audemars Piguet er i øvrigt unik, eftersom de stadig er et selvejet selskab. Audemars Piguet har siden sin grundlæggelse været et familieejet selskab, som er gået i arv generation efter generation, hvilket også må siges at have sin charme i disse tider som bærer præg af opkøb.
Chopard
Le Petit-Fils de L.-U. Chopard & Cie S.A., almindeligvis kendt som Chopard, er en schweizisk producent og forhandler af luksus ure. Efter at være blevet grundlagt i 1860 af Louis-Ulysse Chopard i Sonvilier, Schweiz, blev Chopard købt af den tyske Scheufele familie, som har haft fuldt ejerskab og kontrol over virksomheden siden 1963.
Virksomheden er kendt for at lave schweiziske ure af høj kvalitet, og har ligesom Rolex hovedsæde i Geneve, Schweiz.
Casio
Casio er et japansk, multinationalt produktionsselskab af elektronikprodukter med hovedsæde i Tokyo, Japan. Casios produktportefølje tæller blandt andet lommeregnere, mobiltelefoner, digitale kameraer, elektroniske musikinstrumenter samt analoge og digitale ure. Casio beskæftiger omkring 11.000 mennesker, og ejer og varetager stadig alt, der har med Casio ure at gøre.
Patek Philippe
Patek Philippe anses af mange som et af de mest prestigefyldte urbrands overhovedet. Patek Philippe er gennem tiden blevet båret af mærkværdige personer, heriblandt Dronning Victoria, Dronning Elizabeth II, Prinsesse Diana, Albert Einstein, John F. Kennedy, Nelson Mandela og Pablo Picasso.
Ved en opgørelse foretaget i December 2020 over de ti dyreste ure nogensinde solgt ved auktioner, udgjorde Patek Philippe hele otte af disse ti ure. Virksomheden har nøjagtigt som Rolex og Chopard hovedsæde i Geneve, Schweiz, og har siden 1932 været ejet af den schweiziske Stern familie.